Foto: TT

Köpte julbord för 2,1 miljoner utan upphandling – Stockholms universitet tvingas böta

Uppdaterad
Publicerad

Inför julen 2018 fick Stockholms universitets olika avdelningar fritt boka julbord var de ville. Notan slutade på 2 166 057 kronor. Nu vill Konkurrensverket att SU ska betala 160 000 kronor i böter för att inte ha följt upphandlingsreglerna.

Anledningen till att universitet inte gjorde något stor upphandling av julborden var att julbordförmedlingen blivit överprövad. Då tiden var knapp inför jul tog man beslut att låta avdelningarna fritt sköta saken själva.

Konkurrensverket menar att det varit fråga om otillåten direktupphandling och ansöker nu hos Förvaltningsrätten i Stockholm om att döma SU att betala böter på 160 000 kronor.

– Det är viktigt att ta höjd för eventuella överprövningar när upphandlingar görs, annars finns risken att hamna i ett avtalslöst läge, vilket öppnar för oövervägda, kostsamma inköp och i värsta fall även korruption, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressutskick från myndigheten.

”Svårt att ställa in julbord för 5500 anställda”

I ambitionen om att göra rätt så initierade Stockholms universitet en upphandling 2018 och de missbedömde tidsaspekten. Men när de fick en överprövning bedömde de att det inte gick att ställa in julbordet.

– Det får jag ta på mig nu, i efterhand. Vår bedömning var att det var svårt att ställa in en så stark tradition som julbord för 5500 anställda, säger Eino Örnfeldt, universitetsdirektör.

Nu har Stockholms universitet gått ut med direktiv om kommande julbord.

– Vi kommer att uppmana alla att använda upphandlade leverantörer och cateringtjänster, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer