Stockholms största lärosäten går emot trenden

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer antagningsbeskedet till de studenter som sökt utbildningar med start under hösten. Ser man till hela Sverige så ökar både antalet antagna och antalet behöriga sökande men några av Stockholms största lärosäten går emot trenden.

Drygt 279 300 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst vilket är 1,5 procent fler än för ett år sedan. 22 universitet och högskolor ökar antalet antagna jämfört med höstterminen 2018. 

– Antalet antagna till högskolan ökar för fjärde året i rad. Att antalet behöriga sökande blir fler är positivt, eftersom det innebär att fler har gjort ett välinformerat studieval, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Fem lärosäten i Stockholm ökar antalet antagna inför hösten: Röda korsets högskola, Södertörns högskola, Kungliga Musikhögskolan, Enskilda Högskolan och Handelshögskolan.

SU: ”Vi har minskat vårt överintag”

Några av länets största lärosäten går dock emot trenden. Stockholms universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Karolinska institutet har färre antagna i år jämfört med förra året.

– Det kan bero på att vi har minskat vårt överintag och inte tar in lika många studenter till våra utbildningar som vi gjorde inför höstterminen 2018. Vi hade också färre sökande till höstterminen 2019 än till höstterminen 2018. Det som är intressant är att se hur många studenter som faktiskt börjar på våra utbildningar till höstterminen, skriver Karin Granevi, sektionschef på Stockholms universitet.

”Jäkligt svårt att förklara varför”

Andreas Sandberg vid Universitets- och högskolerådet berättar att det vanligtvis kan bero på att utbildningar tas bort och att utbudet därmed minskar men det verkar inte vara anledningen i det här fallet.

– Det är jäkligt svårt att förklara varför. Det kan ju bero på att det är populära utbildningar på populära lärosäten, och boende är ju ett problem också, men då borde det se likadant ut varje år, säger han.

Stockholms universitet fortsätter dock att vara det största lärosätet i länet.

Lärosäten i Stockholm som ökar antalet antagna

Visa

Röda korsets högskola – 2019: 210, 2018: 180, Ökning: 16,7%

Södertörns högskola – 2019: 6623, 2018: 5839, Ökning: 13,4%

Kungliga Musikhögskolan i Stockholm – 2019: 223, 2018: 210, Ökning: 6,2%

Enskilda Högskolan Stockholm – 2019: 514, 2018: 485, Ökning: 6,0%

Handelshögskolan i Stockholm – 2019: 407, 2018: 392, Ökning 3,8%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer