Här blommar körsbärsträden i Kungsträdgården – i december

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara osedvanligt grått ute, det är också varmt för årstiden. Så pass att några körsbärsblommor i Kungsträdgården lurats att tro att det är vår och har slagit ut mitt bland julgranar och julpynt. Se de tappra blommorna i videon.

Trots att det varit noll soltimmar i Stockholm senaste veckan verkar det räcka för att locka fram några små blommor på körsbärsträden.

– Träden har svårt att tolka signalerna när det är så milt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Han förklarar att träden behöver en köldperiod och sedan värme, just för att de inte ska slå ut på hösten. Men när det är tillräckligt varmt tillräckligt länge så slår de ut.

– Nu har det varit jättevarmt och då har de samlat ihop så mycket värme att de slår ut fast det inte varit en köldperiod.

Kommer blommor till våren

Tidigare i år slog körsbärsblommor ut i januari och trodde det var vår och nu alltså redan i december. Men Didrik Vanhoenacker säger att det kommer att bli en blomning till den riktiga våren ändå.

– De som slår ut nu slår inte ut igen, men det är troligen bara några enstaka som blommar.

Hur ovanligt är det här?

– Det tillhör inte det normala men det händer varje år att vi får rapporter om växter som blommar fel årstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.