Rötterna på de 30 år gamla träden dras upp med hjälp av en speciell grävmaskin. I videon ser du hur trädflytten går till. Foto: Nya tunnelbanan/SLL

Här flyttar den tyska maskinen körsbärsträden från Söder till Albano

Publicerad

När den nya tunnelbanestationen ska börja byggas måste flera träd tas bort i Stigbergsparken på Södermalm. Men sju av dem har nu fått nytt liv norr om stan dit de flyttats hjälp av en specialmaskin från Tyskland.

Det är sex 30 år gamla körsbärsträd och en lind som nu har planterats på det nya universitetsområdet som byggs i Albano. Hit kommer fler gamla träd att flyttas.

– Planen är att ta emot sammanlagt 30 träd från olika byggprojekt i Stockholm. Vi återbrukar dem så de får nytt liv i stället för att sågas ner, säger Anna Martin, projektområdeschef på Akademiska Hus.

Anna Martin från Akademiska hus visar körsbärsträden som återbrukas i Albano. Foto: Pia Heick/SVT

Nytt universitetsområde

Det nya Albano byggs på en plats där det tidigare låg ett industriområde. Grönytorna står i fokus eftersom målet är området ska fläta samman Hagaparken med Nationalstadsparken.

– Albano var på 1700-talet en park dit stockholmarna åkte på utflykt till för att promenera. Nu vill vi ge tillbaka grönska till den här gamla industritomten, säger Anna Martin.

Detta är Albano:

• Ett nytt universitetsområde som ska länka ihop Stockholms universitet med KTH och Karolinska Institutet.

• Är tänkt att vara ett vetenskapligt nav för forskning om bland annat hållbarhet.

• Blir ett campus med 1 000 nya studentbostäder.

• Cirka 15 000 elever och universitetsanställda kommer att röra sig i området när det är färdigbyggt år 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.