Nu kan alla över 18 år få en tredje dos redan efter tre månader. Foto: Johan Nilsson/TT

Kortare intervall för tredje dosen – kan börja i slutet av veckan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen kom besked från Folkhälsomyndigheten att man nu kortar intervallet mellan andra och tredje dosen av covid-vaccin till tre månader för alla vuxna istället för fem. Trots tidigare problem som Region Stockholm haft, säger regionen att man nu har en hög vaccinationskapacitet.

När Folkhälsomyndigheten först sänkte intervallet för alla över 65 år från sex månader till fem i november blev det trångt om vaccinationstider och timslånga köer till drop-in. I januari sänktes sedan intervallet till fem månader för alla över 18, vilket innebar att plötsligt var en halv miljon personer behöriga till påfyllnadsdosen – så man släppte på folk gradvis vilket tog några veckor.

Det handlar om ytterligare 133 000 personer som nu blir aktuella för en tredje dos  och man verkar inte räkna med liknande problem den här gången.

Corona i Stockholm

”Hög vaccinationskapacitet”

– Regionen har en hög vaccinationskapacitet och vi kommer redan i slutet av denna vecka kunna erbjuda vaccinationstider till de personer som nu blir aktuella för en tredje dos, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare Region Stockholm.

De som bokat via appen Alltid Öppet kommer att få ett sms när det är möjligt att boka tid för tredje dosen, eller påfyllnadsdos som det också heter.

– Påfyllnadsdosen hjälper kroppen att återaktivera immunförsvaret och förbättrar skyddet mot covid-19 viruset. Det är angeläget att alla som nu blir aktuella för en tredje dos bokar tid och vaccinerar sig så fler snabbare kan återgå till sin vardag med arbete och skola. Har du inte vaccinerat dig med dos 1 eller dos 2 än så finns det tider även för dig, säger Magnus Thyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet