Ombyggnaden av Liljevalchs blir betydligt dyrare än beräknat. Foto: Wingårdh Arkitektkontor AB Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kostnaden för Liljevalchs renovering skenar ytterligare

Publicerad

Kostnaderna för renoveringen och utbyggnaden av konsthallen Liljevalchs i Stockholm fortsätter att skena iväg och landar i dagsläget på en ökning med 139 miljoner kronor. Nu riktas kritik från både stadsledningskontoret och oppositionen, rapporterar P4 Stockholm.

Konsthallen på Djurgården i Stockholm har under det senaste året varit stängd på grund av renovering. Förutom ombyggnad av den konsthall som redan finns ska ännu en konsthall byggas intill. Slutnotan väntas landa på 340 miljoner kronor, vilket är 139 miljoner mer än väntat, det rapporterar P4 Stockholm. De ökande kostnaderna beror delvis på att projektet stött på oförutsedda hinder som förorenad mark och sprickor i grunden.

Att renoveringskostnaderna har ökat med 50 procent kan få stora konsekvenser för andra kulturverksamheter i Stockholm enligt Joakim Larsson, oppositionsborgarråd för Moderaterna.

– Nu bara för Liljevalchs så är det över hundra miljoner som vi ser i ökade kostnader plus att man höjer hyran. Och detta gör ju sammanlagt att man slår undan benen för andra investeringar som behöver göras i år och det tycker vi är väldigt olyckligt, säger Joakim Larsson till P4 Stockholm.

Stadsledningskontoret är självkritiska

Även Stadsledningskontoret är kritiska till de höga kostnaderna och menar att styrningen av projektet varit mycket svag.

– Vi delar uppfattningen att det måste bli bättre på projekten överlag. Det här är något vi haft problem med i flera projekt. Även om det varit mest på idrottsområdet tidigare, så håller jag med om att vi måste få bättre underlag, så jag delar den kritiken, säger Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd och ordförande i fastighetsnämnden, till P4 Stockholm.

Liljevalchs förväntas flytta tillbaka verksamheten under hösten 2017 och in i den nya konsthallen sent 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer