Se förödelsen efter branden i maskinhallen i Kallhäll. Foto: Brottsplats Sthlm

Kraftig brand i maskinhall i Kallhäll

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fick arbeta i ett drygt dygn mot den brand som rasade i en industribyggnad i Kallhäll i Järfälla. Vid kl 22 på måndagskvällen var branden släckt.

Maskinhallen ligger i ett industriområde i Kallhäll i Järfälla kommun med byggnader och fordon runtomkring. Enligt räddningstjänst fanns det ingen större spridningsrisk till andra fastigheter, byggnaden är omkring 250 meter lång och nyttjas av flera olika företag.

– Vi kämpar på det är en komplicerad släckning. Vi kommer att vara på plats en större del av måndagen, det är många timmar kvar, sa Jonas Fröjmark ledningsbefäl vid Räddningscentral Mitt, vid 08.00-tiden.

Långsmal byggnad

Enligt räddningstjänst startade branden i byggnadens mittsektion. En av anledningarna till att elden är särskilt svårtämjd är de föremål som finns i lokalerna, som bland annat fordon och olja. Omkring 50 brandmän har arbetat med att begränsa branden.

– Branden är egentligen inte under kontroll. Det finns fortfarande risk för spridning i byggnaden. Det är en långsmal byggnad som består av elva sektioner och det är sex stycken som är helt oskadda, säger Jonas Fröjmark under måndagsmorgonen.

Mycket rök

En mörk rökpelare från branden var synlig från långt håll. Dock gjordes bedömningen att det inte föreligger någon risk för allmänheten.

– Vi har ju ingen vind så det mesta går rakt upp och vi har inte upplevt att det har stört någon. En del kan ju bli oroliga om det kommer in rök, men något VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) har vi inte känt behov av, säger Sten Andersson.

Oklart hur branden startade

En person har förts till sjukhus för kontroll. Någon förklaring på hur branden startade finns ännu inte att få.

– När branden är släckt och när det finns möjlighet ska vi undersöka brandplatsen men först måste området svalna, säger Tove Hägg Stockholmspolisens presstalesperson.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.