Foto: SVT/Privat

Kraftig brand i tvättstuga i Rinkeby – 100-tal evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

En stor brand har rasat i en tvättstuga i Rinkeby i nordvästra Stockholm i natt. Omkring 100 personer i närliggande bostäder har evakuerats.
– Just nu har vi gått över till eftersläckning, säger Per Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, strax efter klockan sex på tisdagsmorgonen.

Klockan 01.06 larmades räddningstjänsten till Rinkeby där det brann i en stor fristående tvättstuga. Ungefär 50-60 brandmän har befunnit sig på platsen för att bekämpa branden och hindra spridning till närliggande bostäder.

Enligt Per Johansson på Storstockholms brandförsvar brann det för fullt i tvättstugan och det var kraftig rökutveckling.

– Branden har varit omfattande. Det var en ganska stor byggnad på 1400-1500 kvadratmeter. Stora delar av den är förstörd, säger Per Johansson.

Tre trapphus evakuerade

I det inledande läget fanns det risk för spridning och ett 100-tal personer i tre närliggande trapphus evakuerades, enligt polisen. Kvarnbyskolan i Rinkeby har öppnat för personer som har lämnat sina hem.

– Polisen knackade på vår dörr och sa att vi måste lämna. Jag ska sova hos min kusin, säger Milad Lahdo, som har tvingats evakuera.

Kan flytta tillbaka under dagen

Vid sextiden hade brandförsvarets arbete övergått till eftersläckning.

– Det kommer ryka ganska kraftigt ett tag till. Vi ska ta dit en kranbil som ska lyfta bort takdelar så man kommer åt att släcka överallt, säger Per Johansson på Storstockholms brandförsvar.

Taket till tvättstugan där det brann lyfts bort. Foto: Cheyma Moufid, SVT

Det finns inte längre någon spridningsrisk och intilliggande fastigheter klarade sig från brandskador. De boende bör snart kunna återvända hem, enligt räddningstjänsten.

– Det är lite oklart när, men absolut under dagen, säger Per Johansson till TT.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer