I det röda huset som brann fanns två sociala verksamheter och en stor tvättstuga. Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsökarverksamhet för unga kriminella förstörd i Rinkebybranden

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Rinkeby tvingade ett 100-tal personer att evakuera. Förutom en tvättstuga fanns i lokalerna Framtid Stockholm, en uppsökande verksamhet som jobbar med att fånga upp ungdomar som dragits in i kriminalitet, samt Yalla Rinkeby, som hjälper utlandsfödda kvinnor att få jobb.

Stockholms stads verksamhet Framtid Stockholm Järva jobbar med att fånga upp ungdomar som dragits in i kriminalitet eller börjat använda droger. I Rinkeby bedrivs uppsökande arbete, bedömning och behandling vid missbruk och stöd till brottsutsatta så som medling och närvaro vid polisförhör.

– Framtid Stockholms lokal är tyvärr totalförstörd men verksamheten är igång ändå, vi har andra lokaler vi kan nyttja, säger Mikael Jeppson, vid socialförvaltningen i Stockholms stad.

”Har inte mottagit några hot”

Enligt honom har verksamheten inte blivit hotad eller fått några signaler som skulle tyda på att branden var riktad mot dem.

– Vi har inte mottagit några hot mot verksamheten eller lokalen. Skulle branden vara riktad mot oss så är det riktigt allvarligt men vi kan inte spekulera för mycket innan vi vet. Det kan vara så att något annat hände som inte var riktat mot oss eller hade med oss att göra.

Bild från uppsökarverksamhetens ingång 2017. Foto: SVT

Verksamheten arbetar tillsammans med stadsdelsförvaltningarna i området, polis och föreningar.

– Vi jobbar med att fånga upp ungdomar som befinner sig eller är på väg in i en riskzon för kriminalitet eller missbruk eller dömts för brott. Vi jobbar och stöttar föräldrar och ungdomar. Stödinsatser för ungdomar helt enkelt, säger Mikael Jeppson.

Även kvinnokooperativet Yalla Rinkeby, ett arbetsintegrerande socialt företag för kvinnor som står långt från  arbetsmarknaden, har haft sin verksamhet i lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.