Kraftig brand på internatskola i Sigtuna

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndagen brann det i en aula på internatskolan Sigtuna humanistiska läroverk, norr om Stockholm. Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Det är fruktansvärt, en 100-årig byggnad som går upp i rök, säger rektorn Carina Nilsson till SVT Nyheter.

Räddningscentral Mitt fick ett automatlarm om branden strax innan ett, natten mot måndag. 30 brandmän var under natten på plats från fyra olika stationer. Räddningstjänstens bedömning var att byggnaden inte gick att rädda.

Polisen misstänker att branden är anlagd och har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

”Tragedi för skolan”

– Det är fruktansvärt, en 100-årig byggnad som går upp i rök. Det är så mycket historia i det huset. Det här är en tragedi för skolan, säger rektorn Carina Nilsson.

Inga elever

Ingen person har skadats i branden. Sportlovet betyder att inga elever befinner sig på skolan.

Förra veckan riktades hot mot skolan som resulterade i att en förundersökning inleddes gällande grovt olaga hot. Polisen skriver på sin hemsida att man i nuläget inte ser något samband mellan branden i natt och hoten förra veckan.

Under natten skedde också ett mord i Märsta, inte långt från skolbranden. Det behandlas just nu som ett separat ärende.

– Vi är på två platser och samlar in information om detta som två ärenden, sa polisens presstaleperson Towe Hägg under måndagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.