Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läget är allvarligt, säger Peder Carlsson på IVO, om situationen för sjukvården i hela landet. Fyra av de sjukhus som kritiseras finns i Region Stockholm. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Kraftig kritik mot Stockholms akutsjukhus

Publicerad

Det råder stora brister på landets sjukhus, enligt en rapport från Inspektionen för vård och omsorg, och Stockholmssjukhusen slipper inte undan den mycket kraftiga kritik som myndigheten nu kommer med. Bristen på vårdplatser innebär stora risker för patienterna, menar IVO:s inspektörer.

IVO har under 2022 gjort en tillsyn över den svenska sjukvården. Totalt har man granskat 27 sjukhus runtom i hela landet, och samtliga granskade får allvarlig kritik. I Region Stockholm ingick Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, Södersjukhuset samt Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna som SVT Stockholm tidigare rapporterat om.

De fyra Stockholmssjukhusen ska liksom nästan alla sjukhusen i granskningen återkomma till IVO och rapportera vad de tänker göra för att lösa problemen. Och problemen måste lösas nu, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.