Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kraftig brand har brutit ut i ett flerfamiljshus i Haninge. Foto: Pontus Altin

Kraftig brand i flerfamiljshus i Västerhaninge

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut under tisdagseftermiddagen i ett flerfamiljshus i Västerhaninge. Huset utrymdes men ingen person skadades. Enligt brandförsvaret kommer det att brinna hela natten.

– Det är ett trevåningshus som brinner, en flerfamiljsfastighet med fyra portar, sade Daniel Kaissidis, pressbefäl på Södertörns brandförsvarsförbund, vid 15-tiden.

Larmet om branden ringdes in från personer som arbetade med takläggning, om det var på den aktuella fastigheten är oklart. Huset är utrymt och ingen ska ha skadats. Det rörde sig om en kraftig vindsbrand och en stor släckningsinsats med personal från sex olika brandstationer.

Låter vinden brinna ner

– Det är en så kallad krypvind så det finns inga förråd där och det är betongbjälklag ner till lägenheterna, säger Daniel Kaissidis.

Taktiken var därför att ”elda av” vinden, det vill säga att låta vinden brinna upp utan att det når lägenheterna.

– Det är mycket, mycket mindre risk för vattenskador i lägenheterna på det viset. Det är en beprövad metod som kan fungera.

Cellplast i väggarna

Det finns ingen spridningsrisk till andra fastigheter, enligt Daniel Kaissidis, men det kommer att fortsätta brinna hela natten.

– Enligt ursprungsplanen hade vi tänkt avveckla verksamheten något, men vi kommer ha fortsatt lika stor insats. Väggarna i fastigheten är av cellplats vilket är vldigt svårt att släcka om det tar sig. Därför kommer vi att fortsätta övervakningen så vi kan gripa in om det behövs.

Polisen har startat en utredning om allmänfarlig vårdslöshet för att reda ut hur branden uppstått och om något brott ligger bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.