Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ökar antalet patienter med covid-19 som läggs in på sjukhus. Men hur många vårdas för själva sjukdomen och inte för andra åkommor? Hör chefläkaren svara i videon. Foto: TT

Kraftig ökning av covid-patienter på sjukhusen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

För femte veckan i rad ökar antalet patienter som vårdas med covid-19 på sjukhus i Region Stockholm. Dessutom blir ökningen allt större för varje vecka.

Förra tisdagen var 425 patienter med covid-19 inlagda på något av regionens sjukhus. Den här tisdagen har det ökat till 522 patienter, en ökning med nästan 23 procent. 13 av dem ligger på intensiven.

Det här innebär en extra ansträngning för vården. På Södersjukhuset var akutmottagningen på tisdagen överfull med bland andra patienter som sökte för covid, skriver Svd. Sjukhuset har gått upp i stabsläge och har bland annat ställt in planerade operationer.

Situationen är mycket besvärlig, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, och han påminner också alla om att vaccinera sig.

Hör mer i videon ovan.

Hur man nu mäter covid-smittan

Det finns ingen allmän  provtagning längre, utan det är genom patienter med covid-19 på sjukhusen man kan följa hur smittan utvecklas. Men patientsiffrorna innebär inte att alla är på sjukhus på grund av covid-19.

Cirka 60 procent av de i Region Stockholm är inlagda för något annat men har konstaterats ha covid-19 vid inläggningen. Men oavsett om patienterna är på sjukhus för covid-19 i första hand eller får något annat, så innebär de patienterna mer jobb för sjukvården eftersom de måste vårdas smittsäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.