Stella Fare ser heller andra åtgärder för att främja cyklandet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftig ökning av elcyklar på Stockholms gator – och fler väntas det bli

Uppdaterad
Publicerad
Vi upplever just nu en elcykelboom. Bland de köande cyklisterna i eftermiddagsrusningen på Södermalm syns numera allt fler elcyklister, och försäljningen har ökat med 50 procent på två år.

Det är trångt på en del av Stockholms många cykelbanor. I korsningen Götgatan/Hornsgatan är det kraftig köbildning i rusningstid. Bland de köande cyklisterna syns numera allt fler elcyklister. Många vältränade sportcyklister får se sig omkörda i Götgatsbacken av till synes oberörda damer på elcyklar. Elcykeln verkar vara här för att stanna.

Bonus 2018

Kanske kommer nästa år att bli det verkliga genombrottet. Regeringen föreslår i höstbudgeten att nyköpta elcyklar och elmopeder ska subventioneras med 25 procent upp till 10.000 kr. Förhoppningen är att elcyklisterna låter bilen stå när cyklande går lättare.

– Då kan en elcykel eller elmoped göra skillnad, säger klimatminister Isabella Lövin (MP). Att man faktiskt trampar i väg på morgonen i stället för att ta bilen.

Johan Hultberg är miljöpolitisk talesperson för Moderaterna. Han är kritisk till att regeringens planerade subvention av elcyklar.

– Regeringen har föreslagit att den här premien skulle träda i kraft vid halvårsskiftet nästa år. Då är risken uppenbar att många väntar med att köpa elcykel, vilket gör att regeringsförslaget får helt motsatt effekt än vad som är tanken – då är det färre som kommer cykla och fler som kanske fortsätter att ta bilen, säger Johan Hultberg.

Ökat med 50 procent

För två år sedan såldes 30.000 elcyklar och förra året ökade försäljningen med 50 procent till 45.000 nya elcyklar uppger branschorganisationen Svensk Cykling. Antalet sålda elcyklar kommer troligtvis att ha ökat ännu mer när den senaste statistiken kommer i oktober.

– Det är fler som börjar cykla med hjälp av elcykeln, säger Anna Asplind som är styrelseledamot i Cykelfrämjandet. Men det kommer också att krävas en större infrastruktursatsning eftersom vi kommer att få fler fordon på cykelvägarna.

Cykelentusiast inte imponerad av bonusen

Stella Fare har gjort sig känd som stridbar Stockholmspolitiker och förespråkare för andra transportmedel än bilen. Nu har hon lämnat politiken men brinner fortfarande för cykeln. Stella Fare är inte entusiastisk inför bonusförslaget utan ser heller andra åtgärder för att främja cyklandet.

– Framför allt behövs skarpa förslag på hur cyklingen kan underlättas. Vi borde till exempel ha en lag på att alla kollektivtrafikbolag är skyldiga att acceptera cyklar ombord – åtminstone någon tid på dygnet. Det ska gälla alla, även tunnelbanan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer