– Pojkar rör sig mer än flickor fram till tio års ålder. Men de äter också mer chips, läsk och godis och ökar därför mer i vikt, säger Liselotte Schäfer Elinder, professor i folkhälsovetenskap. Foto: TT

Stor ökning av övervikt bland tioåringar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen barn med övervikt och fetma har ökat kraftigt mellan fyra och tio års ålder i nio av länets kommuner. Ökningen är särskilt stor bland pojkar, men förekomsten av övervikt skiljer sig kraftigt åt mellan olika områden i länet.

Det är Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) inom Region Stockholm som jämfört vikten på fyra- och tioåringar födda 2007 och 2008. Datan kommer från barnhälsovården och elevhälsan i femton av länets kommuner.

Rapporten visar att övervikt och fetma var vanligare bland flickor än bland pojkar vid fyra års ålder. Men vid tio års ålder hade pojkarna kommit ikapp flickorna.

– Pojkar rör sig mer än flickor fram till tio års ålder. Men de äter också mer chips, läsk och godis och ökar därför också mer i vikt, säger Liselotte Schäfer Elinder som är adjungerad professor i folkhälsovetenskap, CES till SVT.

Var fjärde tioåring överviktig

Det är första gången CES har sammanställt statistik på det här sättet. Bland pojkarna skedde det en kraftig ökning av övervikt och fetma i nio kommuner. Bland flickorna var ökningen kraftig i sju kommuner, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– I vissa områden är nu upp till var fjärde tioåring överviktig. Det gäller både pojkar och flickor. Hos tonåringar går till och med pojkarna om flickorna när det gäller övervikt och fetma, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Socioekonomiska faktorer

Tidigare studier av sexåringar i Stockholms län visar att övervikt och fetma är dubbelt så vanligt bland barn i familjer med kort utbildning.

– Vi måste förstärka de förebyggande insatserna i de kommuner där problemen är som störst. Nästan alla förskolor och skolor har tagit bort livsmedel med tillsatt socker – nu återstår att utbilda föräldrarna så att de slutar köpa hem läsk, chips, godis och kakor till sina barn, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Ökad risk för diabetes

Det är viktigt att få bukt med de ökande klyftorna när det gäller övervikt och fetma, eftersom problemen kan leda till sämre folkhälsa.

– Vuxendiabetes är nästan dubbelt så vanligt i de områden där barnfetman är som högst och sjukdomen bryter också ut tidigare än i andra områden, säger Liselotte Schäfer Elinder.

Undersökta kommuner:

Stockholm, Södertälje, Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nynäshamn, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Väsby, Vaxholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.