Kraftig ökning av påbörjade bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Antalet påbörjade bostäder fortsätter att öka, den bedömningen gör kommunerna i Stockholms län i årets Bostadsmarknadsenkät.

Varje år får landets alla kommuner ge sin syn på bostadsmarknadsläget i Boverkets stora Bostadsmarknadsenkät. Siffrorna för Stockholms län har nu sammanställts av Länsstyrelsen. De visar bland annat att den tydliga trenden med ökat bostadsbyggande fortsätter i år och nästa år.

Stockholms läns kommuner bedömer att 20 500 bostäder påbörjas det här året och 22 000 nästa år. Det är en fortsättning på den trend som inleddes 2013 då över 12 000 bostäder påbörjades.

”Påväg att nå målet”

– Det innebär att regionen är på väg att nå målet för bostadsproduktionen, som ligger på 16 000 inflyttningsklara bostäder om året. Det är viktigt eftersom länets befolkning fortsätter att växa med 35 000–40 000 personer om året, säger landshövding Chris Heister.

För några år sedan fanns ungefär hälften av de lägenheter som påbörjades i länet i Stockholms stad. Nu förväntas att knappt en tredjedel av alla bostäder som byggs ligger i Stockholms stad, vilket visar att byggandet ökar i länets övriga kommuner.

Fler studentbostäder

Tio av länets kommuner planerar att bygga studentbostäder. I år förväntas nästan 1 500 påbörjas och nästa år 1 900.

– Det är uppenbart att länets kommuner, och andra inblandade aktörer, anstränger sig för att bygga i kapp bostadsefterfrågan. Inte minst tillskottet av studentbostäder innebär ett stort steg framåt, säger utvecklingsledare Henrik Weston på Länsstyrelsens enhet för samhällsplanering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.