Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet Foto: Bertil Ericson / TT

Kraftig ökning av sökande till länets högskolor

Publicerad

När ansökningstiden till högskolor och universitet gick ut vid midnatt på onsdagen visade det sig att rekordmånga har sökt till högre utbildning i hela landet, och det märks tydligt i Stockholms län. Efter att ansökningarna senaste tre åren minskat till länets högskolor och universitet har de nu ökat dramatiskt.

Till Stockholms universitet har totalt hela 83.807 personer ansökt att komma in på en utbildning. Siffran gäller både program och kurser vare sig man sökt i första eller andra hand till universitetet. Det är en ökning med 14.511 personer jämfört med höstterminen 2019.

Om man ser till länets fyra största lärosäten, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Södertörns Högskola samt KTH så har samtliga haft färre och färre ansökningar senaste tre åren, men i år har det tvärvänt. Alla ser en en stor ökning.

”Kan vara effekt av coronaviruset”

De fyra skolorna har tillsammans en ökning på 25 556 personer jämfört med förra året.

– Att antalet sökande till högskolan ökar kan vara en effekt av coronaviruset och den situation som råder i samhället och på arbetsmarkaden, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet, UHR. Det är väntat och positivt att fler väljer högskolestudier när konjunkturen går ner.

Bland de utbildningar som får fler sökande finns flera utbildningar inom vårdområdet. Karolinska institutet har fått en ökning på 3 685 sökande jämfört med förra höstterminen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer