Akuterna konstant överbelagda

Uppdaterad
Publicerad

Under jul- och nyårshelgen har patienttrycket på Stockholms akutmottagningar varit enormt. Nu visar en undersökning ABC har gjort att överbeläggningen på akuten inte var någon enskild topp, utan är konstant – året om.

På Danderyds akutmottagning finns det plats för ett par ambulanser. Men trots att det enligt personalen är en hyfsat lugn dag när ABC är där, så står ett tiotal ambulanser i kö. Patienterna får lastas av på gatan i stället för på ambulansplatsen.

– Det är klart att risken ökar när det är alldeles för många patienter, fler än det är dimensionerat för, säger chefsläkaren Carl-Göran Ericsson.

ABC granskar akutmottagningarna

Hur har det kunnat vara så här i så länge som 10-15 år?

– Jag tror att det har gått lite upp och ner. Av de första rapporterna efter jul- och nyårshelgen som jag sett så har det varit värre i år än tidigare. Men nu har ju landstingsfullmäktige äntligen tagit beslut om att bygga ut och renovera flertalet av länets akutmottagningar, säger Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd.

Dubbelt så många patienter som det är byggt för

Akutmottagningarna har inte byggts ut i den takt som befolkningen ökat i länet. Akuten på Danderyds sjukhus, som byggdes för snart 50 år sedan, skulle då kunna ta emot 35.000 patienter per år. I dag tar akuten emot runt 90.000 patienter – i samma lokaler.

– Riskerna ökar ju fler patienter man tränger ihop på en yta som inte är dimensionerad för den, säger Carl-Göran Ericsson, chefsläkare.

Danderyds sjukhus är inte det enda sjukhus där akutmottagningen inte räcker till. Situationen är densamma i hela ABC-området. Akuten på Södersjukhuset är också gammal och byggd för 60.000 patienter, men där trängs nu 107.000 patienter per år.

På St. Görans sjukhus har man egentligen plats för 40.000 patienter men i dag har dom 75.000. Karolinska universitetssjukhusen i Huddinge och Solna har inte kunnat presentera några exakta siffror, men det är många fler patienter även där än vad akuterna är byggda för.

På Danderyd där antalet patienter har vuxit med 5 procent per år är man kritisk till hur politikerna löser problemet med de urvuxna akuterna.

– Stockholm växer med 30-40.000 människor per år. Det medför ett behov av ett landsortssjukhus vartannat år i Stockholm och något sådant har vi inte sett till. Utan vi har fått leva med våra gamla lokaler i ganska många år, säger Carl-Göran Ericsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar akutmottagningarna

Mer i ämnet