Krafttag mot prostitution på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Hotellkedjan Scandic väljer nu att utbilda all personal i Sverige, som ett led att komma åt den olagliga verksamheten.

– Det här är en otroligt viktig fråga och det vore ju naivt att tro att inte det här skulle hända på våra hotell, säger Pernilla Johansson, hotelldirektör på Scandic.

Få svenskar känner till  att det förekommer omfattande prostitutionsverksamhet på landets hotell. Nu genomför Scandic en stor utbildningsinsats, med bland annat en film, för att personal ska se signaler på planerade sexköp.

– Det är 250-300 prostituerade, mestadels kvinnor, som har annonser på nätet en vanlig vardag. Majoriteten av dem säljer sig i lägenheter och på hotell, säger Simon Häggström, kriminalinspektör på prostitutionsgruppen i Stockholm.

Polis involveras omedelbart vid misstänkt sexköp

Ifall hotellpersonalen i Stockholm misstänker prostiution tar de omedelbart kontakt med prostitutionsgruppen. Polisen lagför den som köper sex och försöker framför allt få tag på hallicken som säljer kvinnorna.

– Vissa hotell är mer på än andra hotell när det gäller att anmäla misstänkta sexköp, säger Simon Häggström.

– Det här är väldigt subtilt och svårt men det är ofta magkänslan som gör att receptionister och bartenders misstänker prostitution, säger Pernilla Johansson, hotelldirektör på Scandic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter