Jan Evensson, kommenderingschef för särskilda händelsen Max, Stockholmspolisen. Foto: Janne Åkesson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tre döda och flera skadade i skjutningar de senaste dagarna

Uppdaterad
Publicerad
Polisen har jobbat hårt mot dödsskjutningar i Stockholm sedan förra året, men de senaste dagarna har det skett ett rejält bakslag med en ny våldsvåg. Två personer har dött och åtminstone fem personer har skadats.

I tisdags eftermiddags blev en man skjuten på Lidingö. Han avled senare. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm misstänker polisen en byggtvist.

Senare på tisdagen sköts ytterligare en person till döds i Barkarbystaden i Järfälla.

Natten till torsdagen skadades minst fyra personer vid en skottlossning i Tensta i en park i närheten av Tenstastråket.

Och ytterligare en person skottskadades och knivskars natten till torsdagen i en lägenhet i Skarpnäck. Brottet i Skarpnäck är en egen händelse enligt polisen, men skjutningarna i Järfälla och Tensta kan ha ett samband menar polisen.

Tidigt fredagmorgon sköts en man till döds i en lägenhet i Vasastan i centrala Stockholm.

Kan vara kriminella nätverk bakom skjutningarna

Enligt uppgift kan det röra sig om kriminella nätverk som agerar mot varandra och det kan röra sig om hämnd.

Jan Evensson hos Stockholmspolisen är kommenderingschef för särskilda händelsen Max – en satsning för att stoppa skjutningarna i Stockholmsområdet. Han vill inte bekräfta uppgiften, men säger att polisen har en bra bild av vad det handlar om i fallen i Tensta och Järfälla.

Antalet dödade i skjutningar färre än förra året

Hur ser kommenderingschefen på våldsvågen de senaste dagarna?

– Jämför vi med förra året är antalet dödade betydligt färre, det är halverat mot förra året. Skjutningarna är fortsatt oroväckande högt till antalet. Det är dock betydligt mycket mer beslag av skjutvapen än förra året och vi har låst in betydligt fler.

Vad beror då bakslaget på?

– Vi har haft ett relativt lugn under våren, bakslaget kan bero på oförrätter, det kan vara bråk om narkotika, det kan vara ett vakuum som uppstått när vi faktiskt låser in folk, det kan vara många olika orsaker, säger Jan Evensson på Stockholmspolisen och betonar att man nu jobbar för att minimera risken för nya skjutningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer