Ansträngt läge på barnakuten i Solna – sjuksköterskan: ”Det känns hemskt”

Uppdaterad
Publicerad

Barnakuten på Nya Karolinska i Solna är under hög belastning och har varit det under en längre tid. En ovanligt svår infektionssäsong har gjort att många söker sig till akutmottagningen samtidigt som extremt många av personalen är sjuka eller vabbar. SVT träffade sjuksköterskan Jesper Petré när han var på väg till sitt arbetspass.

– Jag har ont i magen och är nervös. Jag kommer mötas av extremt många barn och många oroliga föräldrar som väntar på vårdplats, säger han.

”Finns ingen enkel lösning”

För att vända på det ansträngda läget på barnakuten måste helheten fungera, menar Magnus Flodberg, verksamhetschefen för barnakutsjukvård, och Svante Norgren temachef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

”Patienter måste i första hand tas om hand på rätt vårdnivå: husläkare, barnmottagning, närakut och akutsjukhus. Sedan gäller det att se till att det finns vårdplatser inom slutenvården så att patienter inte stockas på akutmottagningarna”, skriver de i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.