I Hagastaden har de första invånarna flyttat in. Här kostar en tvårums hyreslägenhet drygt 12 000 kronor i månaden. Foto: TT

Kris väntar om inte byggindustrin bygger billigare bostäder

Publicerad
Analys ·

Det går inte att bygga billigt i Sverige. Jag vet inte hur många gånger jag hört byggbolag framföra detta som ett faktum. Men om det går att bygga billigt i Tyskland borde det också gå i Sverige. Därför är dags att tänka om: annars väntar en djup kris för hela den svenska byggindustrin.

Jan Nylander

Ekonomireporter

Under de senaste årtiondena har utredningar avlöst varandra för att ta reda på varför det är så dyrt att bygga i Sverige. Sverige har under ett antal år haft de högsta byggkostnaderna inom hela EU och bristande konkurrens och höga materialkostnader har pekats ut som förklaringar. Industrin å sin sida hänvisar till att skatterna och lönerna är höga samt att det är dyrt att bygga bostäder som ska klara klimatet i norr.

Byggbolag får svårt att sälja nyproduktion

Men dyrt har det blivit och priserna har hela tiden pressats upp av rallyt på bostadsrättsmarknaden som gjort att det varit extremt lönsamt för byggbolagen att bygga nya och allt dyrare lägenheter. Men nu har det tagit stopp. För det är trots allt en liten grupp som har råd att köpa eller hyra en lyxlägenhet. Flera av de stora byggbolagen sitter nu med nyproducerade bostadsrätter som de inte får sålda och på flera håll i landet har bostadsföretagen infört rabatter eller sänkt hyrorna för att få hyresgäster. Därför minskar nu byggandet i Sverige. För det har helt enkelt byggts för många dyra lägenheter. 

Det är därför som Tyskland är så intressant. För även om priserna stigit där också är marknaden en helt annan. Byggbolagen bygger oftast bostäder som säljs till försäkringsbolag som ska hyra ut lägenheterna till poliser, sjuksköterskor eller andra ur medelklassen som inte har råd att betala vad som helt. 

Stor efterfrågan på billiga bostäder

Det innebär att byggbolagen tvingats pressa sina kostnader och precis som övrig industri rationaliserat verksamheten och därmed kan det bygga billigt. Det är inte lika lönsamt som lyxbyggen men samtidigt är risken mycket mindre. För efterfrågan på billiga bostäder är stor vilket gör att industrin kan vara långsiktig och slipper de stora konjunktursvängningarna som finns i Sverige. För även när det är lågkonjunktur behöver folk någonstans att bo. 

Förhoppningsvis ser vi nu att byggindustrin i Sverige tar lärdom av vad som händer i Tyskland och börjar producera billigare lägenheter. För det är vad många vill ha. För trots att det nu finns tusentals nyproducerade bostadsrätter som är svåra att sälja är bostadsbristen fortfarande ett stort problem. Det är därför upp till byggföretagen att välja: antingen skär man ned på verksamheten eftersom det inte går att bygga dyrt eller så satsar man på att bygga där efterfrågan finns, dvs billigare lägenheter. 

Ett skifte på väg

Det finns nu tecken på att en omställning är på gång i Sverige.  Flera företag jag pratat med säger  att de vill satsa på vad folk med vanliga inkomster har råd med och det innebär förhoppningsvis flera billiga lägenheter. Annars väntar en djup byggkris när byggbolagen måste skära ned sin verksamhet i väntan på att det går att bygga dyra lyxlägenheter igen. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.