Nu aktiveras krislägesavtalet igen, hör vilka lärdomar Region Stockholm tagit med sig från när det var aktiverat i våras. Foto: Region Stockholm/TT

Krislägesavtalet aktiveras i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det ansträngda läget inom vården och en hög sjukfrånvaro hos vårdpersonalen aktiveras nu krislägesavtalet i Region Stockholm igen. Krislägesavtalet har tidigare gällt i regionen men löpte ut i augusti när smittspridningen gick ned.

Med anledning av det ansträngda läget inom intensivvården vid länets sjukhus har regionstyrelsen begärt att krislägesavtalet ska aktiveras för intensivvårdsverksamheterna i Region Stockholm, enligt ett pressmeddelande på regionens hemsida.

”Ska användas under så kort tid som möjligt”

Krislägesavtalet innebär en större flexibilitet vad gäller arbetsskyldighet, arbetstid och andra villkor. I utbyte får medarbetare en högre ersättning.

– Om nu krislägesavtalet aktiveras ska det användas med stor restriktivitet och under så kort tid som möjligt eftersom det är mycket tufft för våra medarbetare att arbeta enligt krislägesavtalets villkor, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör inom Region Stockholm.

Ett krislägesavtal berör Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset samt Capio S:t Görans sjukhus som arbetar på uppdrag från Region Stockholm.

Hör Ulrika Sundquist berätta vad krislägesavtalet innebär för vårdpersonalen i Stockholm i videon högst upp.

SKR: Avtalet aktiverat

På onsdagskvällen meddelade Sveriges kommuner och regioner, SKR, att krislägesavtalet nu aktiveras, bland annat i Region Stockholm.

– Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Gävleborg har alla gjort allt som rimligen kan krävas för att säkra bemanningen och uttömt alla möjligheter inom ramen för det vanliga kollektivavtalet. Vi väljer därför att aktivera krislägesavtalet i dessa tre regioner, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR och i Sobonas föreningsstyrelse.

Avtalet innebär bland annat att ordinarie arbetstid höjs till 48 timmar per vecka. Dessutom möjliggörs in- och utlåning av personal mellan drabbade regioner, vilket gör att resurser snabbt kan flyttas dit de bäst behövs.

– Medarbetarnas vila och återhämtning måste tryggas så att de orkar arbeta. Arbetsgivarna måste därför parallellt jobba med att hitta alternativa lösningar för att förstärka bemanningen, säger Joakim Larsson.

”Ingen tänkte att det kunde vara aktiverat så länge”

I våras aktiverade Stockholm, som enda region, krislägesavtalet. Det varade under fem månader och så här lät det när det tog slut i augusti:

Krislägesavtalet

Avtalet aktiveras av arbetsgivarparterna SKR och Sobona.

  • Krislägesavtalet reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.
  • Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
  • Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
  • Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
  • Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt 4 veckor.
  • En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
  • Anpassade regler för dygns- och veckovila.
  • Krislägesavtalet kan aktiveras för arbetsgivarens hela verksamhet eller för viss del av verksamhet.
  • Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.