Kristina från Duvemåla intar Cirkus

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått 20 år sen premiären av Kristina från Duvemåla. Nästa vecka kommer succémusikalen tillbaka till Stockholm och Cirkus. SVT fick hälsa på bakom kulisserna under förberedelserna.

Det är knappt två veckor kvar till Maria Ylipää gör huvudrollen i Kristina från Duvemåla på Cirkus i Stockholm. Nu börjar repetitionerna med kostym och mask och orkester.

Huvudrollsinnehavarna har redan gjort ungefär 250 föreställningar i Helsingfors och Göteborg. Men en premiär är alltid en premiär, vilket innebär ett extra pirr i magen.

– Det är en speciell känsla, den kan vara jättefin, men jag är alltid lite deppig efter premiären. Jag brukar tänka att nu när vi har kört den, så kan vi börja köra på riktigt, säger Maria Ylipää som spelar Kristina i Kristina från Duvemåla.

Robert Noack gör Karl-Oskar får äntligen spela på hemma.

– Jag tror att det kommer gå bra. Jag tröttnar på något sätt aldrig på den här föreställningen. Jag vill bara dyka djupare in i den, in i karraktären och berättelsen, säger han.

Nya toner i musikalen

Berättelsen om utvandrarna som lämnade Sverige i mitten av 1800-talet är ständigt aktuell och berör många. När musikalen sätts upp igen på Cirkus igen så är det vissa förändringar och några nya toner, avslöjar regissör Lars Rudolfsson.

– De som har sett den för 20 år sen kommer nog att se saker som de inte hann upptäcka då. Sen kanske de har bilder som de inte alls kommer se den här gången, säger Lars Rudolfsson.

Lisa Gustafsson var med från början när musikalen hade premiär. Nu spelar hon Karl-Oskars mamma, men förr hade hon huvudrollen när hon var Helen Sjöholms ersättare. En uppgift som kanske inte alltid var så enkel.

”Full av nervositet och sånt otrevligt”

– Ibland blev folk jättebesvikna för att det var jag som sjöng och inte Helene Sjöholm. Det var mycket sånt, jag tyckte nog att det var lite jobbigt. Nu är jag jätteglad att jag får ingå i en ensemble, det är helt fantastiskt, säger Lisa Gustafsson.

Även om Lars Rudolfsson är van med premiärer, så finns en viss förväntan.

– Jag är full av känslor, full av nervositet och sånt otrevligt. Men det är ju kul med premiärer, men det är också skönt när den är över, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.