Foto: TT

Kritik mot att prostitutionsgruppen skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Prostitutionsgruppen inom polisen i Stockholm har i flera år jobbat aktivt mot sexköp och koppleri, något som gett goda resultat. Men efter en omorganisation så skrotas gruppen, något Aftonbladet var först med att rapportera.

I september startade en särskilt sektion inom polisen i Stockholm som ska jobba aktivt mot människohandel. Tanken är att 36 poliser ska jobba brett för att komma åt människohandel – oavsett var den förekommer. En omorganisation har dock lett till att polisens hyllade prostitutionsgrupp skrotats och istället blir en del av människohandelssektionen, det rapporterar Aftonbladet.

Nu kommer kritik från flera anonyma poliser som jobbat inom prostitutionsgruppen.

– Om inte polismyndigheten bryr sig om de här tjejerna, vem ska då göra det?, säger en polis som tidigare jobbade i prostitutionsgruppen till Aftonbladet.

Chefen: Vi har en svacka

Chefen för polisens utredningsenhet i Stockholm, Jan Evensson, säger att han är medveten om kritiken och beklagar att arbetet stannat av, men menar samtidigt att sektionen är ny och behöver tid att komma på fötterna igen.

– Vi jobbar med frågan fortfarande men kraften i den är inte så stor som tidigare. Vi har en svacka nu och det är beklagligt. Men vi har inte lagt ner den frågan. Vi har haft duktiga medarbetare som har slutat och just nu jobbar vi för fullt med att rekrytera nya medarbetare. Vi behöver ett par månader på oss, säger han.

Vad säger du om kritiken?

– Vi vill ambitionshöja arbetet med människohandel och det kommer vi också att göra, men organisationen är ny och när alla medarbetare är på plats är förhoppningen att vi ska gå tillbaka till samma nivåer som tidigare. 

Enligt Aftonbladet, som pratat med hotellverksamheter, så är även de starkt kritiska till att polisen inte kommer när hotellet slår larm om misstänkt prostitution. Vad säger du om det?

– Det är självklart att polisen ska komma när man ringer, men det kan vara så att kontaktvägarna in till oss inte fungerar så bra, och det får vi titta på, säger Jan Evensson, chef för polisens utredningsenhet i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.