Snart blir ordningsvakter dyrare, något som Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, är kritisk mot. Foto: SVT/Linnea Burén

Trafikregionrådet rasar mot chockhöjning

Publicerad

Avgifterna på polisens utbildningar för ordningsvakter ska höjas rejält den 1 mars. En grundutbildning för ordningsvakter kommer då att kosta drygt 15 000 kronor mer än vad det kostar idag. Chockhöjningen kritiseras nu rejält av trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

I dag har SL runt 400 anställda ordningsvakter och det är SL, som delvis är skattefinansierat, som betalar för ordningsvakternas utbildningar.

Men nu ska avgiften för polisens grundutbildning för ordningsvakter höjas från 7 780 kronor till 22 876 kronor. För fortbildning, som ordningsvakter måste genomgå var tredje år, höjs avgiften från 1 740 kronor till 8 000 kronor.

– Detta är en smäll som kommer drabba oss och som kommer drabba skattebetalare och resenärer i Stockholmsregionen, säger Kristoffer Tamsons (M).

Polisen menar dock att man måste korrigera kostnaderna eftersom man i åratal gått back på utbildningarna.

– Ungefär 117 miljoner till dagens datum är underskottet för de här utbildningarna, säger Lars Sjöberg, processledare på polisen.

Se mer i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.