Här svarar Gröna Lund på kritiken gällande att de använt ordet bipolär när de beskrev en av skräckkaraktärerna. Foto: TT/Arbetsförmedlingen

Gröna Lund sökte bipolär karaktär till skräckhus: ”Besviken och upprörd”

Uppdaterad
Publicerad

Inför Halloween har Gröna Lund anlitat skådespelare som ska spela läskiga karaktärer i deras skräckhus ”House of even worse nightmares”. Men det var först inte bara zombies och läskiga clowner som skulle sätta skräck i besökarna, utan också en person som skulle spela ”bipolär”, något som Gröna Lund nu backar från.

– Jag tog väldigt illa vid mig eftersom de bokstavligen beskrev min sjukdom som det mest obehagliga och ”psycho” tillståndet en människa kan ha, berättar en av skådespelarna för SVT.

Skådespelaren som vill vara anonym berättar att en av Gröna Lunds medarbetare som utbildade dem beskrev rollen som ”bipolär”, som en rollfigur som är oberäknelig och helt enkelt galen.

– Jag ville egentligen säga något men vågade inte, eftersom runt 20 personer närvarade, inklusive ledarna, och ingen verkade reagera, säger hon.

Även en annan aktör har hört en ledare beskriva att en av skräckkaraktärerna ska vara labil och bipolär, berättar hon.

– Det gjorde mig ännu mer besviken och upprörd, eftersom det måste passerat flertalet ansvariga på Gröna Lund.

Gröna Lund startar utredning

I Gröna Lunds jobbannons på Arbetsförmedlingen står det att de söker skådespelare som kan spela skrämselroller.

”Kanske är du en skräckinjagande, galen patient i House of even worse Nightmares?”, står det i annonsen.

Nu ber Gröna Lund om ursäkt för hur de uttryckt sig i annonsen och vad som sagts under utbildningen. Man har också startat en utredning.

Hör deras svar i videon ovan.

Utdrag ur Gröna Lunds jobbannons:

”Exempel på roller är zombie, clown, galen patient och diverse andra onda väsen. Till dessa roller söker vi helt enkelt dig som verkligen gillar att agera och röra på dig! Kanske är du en atletisk läskig clown i Olustiga huset eller en skräckinjagande, galen patient i House of even worse Nightmares?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.