Kritik mot inhyrda sköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet menar att vårdens kvalitet hotas och att pengarna borde satsas på fasta sköterskor.

För att tillfälligt lösa bristen på sjuksköterskor hyr landstinget allt oftare in personal från bemanningsföretag. Vårdförbundet är kritiskt och menar att det hotar vårdens kvalitet.

– Krav som sjuksköterskor ställer på lön och villkor är inte det man tittar på att lösa. I stället tar man in hyrpersonal, säger Jane Stegring, Vårdförbundets vice ordförande i Stockholm.

Att hyra in sjuksköterskor från bemanningsföretag blir allt vanligare i sköterskebristens Stockholm. År 2011 hyrde landstinget in sjuksköterskor för omkring 74 miljoner kronor. Förra året var siffran 105 miljoner, en ökning med 42 procent.

Vårdförbundet anser att pengarna i stället borde satsas på högre löner och specialistutbildning för att locka fast personal. Och man menar att när fler sjuksköterskor jobbar tillfälligt utan att vara inskolade i rutinerna på arbetplatsen, kan det försämra vården.

– Det förlänger vårdtider och det kostar mer för samhället tror vi. Patientsäkerheten tar stryk, säger Jane Stegring.

Landstingsråd Anna Starbrink (FP) tillbakavisar kritiken.

– Mellan 2011 och 2012 var det en kraftig ökning av inhyrda sjuksköterskor från en låg nivå. Sedan dess har det planat ut och ökningstakten är mycket liten nu. Jag kan lugna Vårdförbundet. Vi tar den här frågan på stort allvar och sjukhusen jobbar aktivt med att rekrytera fler medarbetare.

Förutom rekryteringssatsningar vill landstinget vända trenden genom att skjuta till 59 miljoner för att höja specialistsjuksköterskors löner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.