Mabruka Zaafrani är en av flera hyresgäster som klagat på kalla lägenheter i Husby. Foto: SVT

Kritik mot lägenheter i Husby var felaktig

Uppdaterad
Publicerad

Av de drygt 1.300 lägenheter som bolaget äger i Husby kom det in 40 anmälningar om att lägenhet skulle vara kall i samband med protesterna. Mätning har nu skett i alla de fall där hyresgäst var anträffbar för mätning. Totalt kunde 38 mätningar genomföras.

– Det här med för låg temperatur i lägenheterna har varit en stor del av kritiken under protesterna. Det känns bra att vi har fått kvitto på att temperaturen är korrekt, säger Björn Sundberg, kommunikationschef på fastighetsbolaget D. Carnegie & Co.

Minst 18 grader

Gränsen för vad som ska anses vara en för låg temperatur i lägenheten, enligt Boverket, ligger på 18 grader. I de flesta lägenheter som Hyresgästföreningen gjorde sina mätningar i låg temperaturen på 20 grader eller högre.

– Vissa hade lite lägre temperatur, men det berodde främst på att man hade täckt för vissa element, säger Björn Sundberg.

Mabruka Zaafrani bor i sin nyrenoverade lägenhet. Hon är en av de som klagat på temperaturen.

Vad säger de när du har anmält?

– Jag hör ingenting. Ingenting, sade Mabruka Zaafrani, i samband med protesten för en dryg månad sedan.

”Sunkiga” lägenheter annan del av kritiken

Men kalla lägenheter var bara en del av den kritik som riktades mot fastighetsbolaget. Främst handlade missnöjet om eftersatt underhåll av lägenheterna. Något Björn Sundberg skyller på tidigare fastighetsägare.

– Vi kommer göra samma sak som vid mätningarna av temperaturerna. Det har kommit in ett antal anmälningar om eftersatt underhåll. Nu går vi igenom vad som ligger bakom det. Men vad vi kan se så beror det på tidigare fastighetsägare, säger Björn Sundberg.

– Vi kommer löpande se till så att problemen åtgärdas, tillägger han.

Men enligt flera av de runt 600 hyresgäster som protesterade mot dels för höga hyror, dels eftersatt underhåll och för låg temperatur, så är fastighetsbolaget oseriösa.

– De skulle hämta skåp åt mig som passar, men nu har jag väntat sedan i somras. Tapeter och allt har jag bytt själv, jag har betalat själv och renoverat själv. När man ringer om hjälp så kommer de med slitna saker, som återigen går sönder och så håller det på. Jag har inte råd att flytta till fräscha lägenheter, och jag undrar vart är det de vill att vi ska ta vägen, frågar sig Houria Bzioui, hyresgäst hos D. Carnegie & Co.

Otrygghet bland medarbetarna

Den hårda kritiken mot fastighetsbolaget har tidigare skapat otrygghet för de som jobbar på kontoret i Husby. I samband med protesten för runt en månad sedan kastades sten mot kontorslokalerna.

– Våra medarbetare blir så klart oroliga när det sker en våldsam handling mot kontoret. Vi vill se till att lägenheterna håller måttet i Husby. På bara ett år har vi investerat 170 miljoner i Järvaområdet och vi har investeringsplaner på tio års sikt, säger Björn Sundberg, kommunikationschef på fastighetsbolaget D. Carnegie & Co.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.