Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Videon på när flera AIK-supportrar motades bort av polisen har fått stor spridning. Nu kommenterar polisen själva händelsen. Foto: Hampus Eriksson

Kritik mot polisens agerande efter fotbollsderby

Uppdaterad
Publicerad

I sociala medier sprids filmer på händelser under söndagen utanför Tele2 arena där polis och fotbollssupportrar är i konflikt. Polisen menar att de försökt avvärja bråk mellan supportrarna medan supportrarna anklagar polisen för övervåld.

Händelsen i videon utspelar sig utanför Tele2 arena efter derbyt i söndags mellan Djurgården och AIK. AIK-supportern Hampus Eriksson fångade skeendet med ett par glasögon som kan filma korta sekvenser.

”Vi förtjänade inte batongslag”

– Vi var verkligen inte där för att bråka. Vi försökte ta oss igenom en polisblockad eftersom det var djurgårdare åt det andra hållet. När polisen skrek att vi skulle vända gjorde vi det, säger han.

Polisen säger själva att de bett er ta en annan väg tre gånger och därför motade bort er så bryskt.

– Det kan stämma men vi förtjänade inga batongslag och de sa aldrig vilken väg vi istället skulle ta, berättar Hampus Eriksson.

Polisen om filmen

Ola Österling på Stockholmspolisen har tagit del av filmen som sprids på nätet.

– Jag förstår att det kan se otäckt ut men det behöver det inte vara. Det är tio sekunders sekvenser ur ett större sammanhang, säger han.

I videon hörs bland annat att polisen hotar med att bryta fingret på en av supportrarna. Polisens förklaring till det är att supportern vägrade släppa en telefon som denna ska ha använt för att kalla till sig fler anhängare.

Upptrappad konflikt

Han har nu gjort en JO-anmälan för brister i polisens agerande. Totalt har 18 JO-anmälningar kommit in angående polisens agerande under söndagen. JO har ännu inte fattat beslut om och hur man går vidare med anmälningarna. Hampus Eriksson tror dock inte att anmälan kommer leda någonstans.

I en text som föreningen Svenska fotbollssupporterunionen publicerat på sin hemsida används hårda ord. Man hänvisar till klippet ovan och hävdar att situationen riskerar att ödelägga svensk fotboll.

”Detta vansinne från Polisens sida måste få ett slut”, skriver Svenska fotbollssupporterunionen.

SVT rapporterade · Chatt om konflikten mellan polis och supportrar

Är det rätt av polisen att ta i med hårdhandskarna? Har ni någon idé för hur man ska få bort den otillåtna pyrotekniken på arenorna? Skriv gärna i chatten!
14.47
Det känns som att polisen konstruerar argument i efterhand för att förklara deras beteende. Att en supporter "vägrade släppa en telefon som denna ska ha använt för att kalla till sig fler anhängare"..Hur vet man det? Och är det en rimlig följd att polisen hotar att bryta fingret på en person?
Polisen måste stå till svars för deras många gånger omotiverade våld som drabbar oskyldiga.
14.54
Dyrt för hela samhället att lek och sport supporters ska ta pengar från välfärden. Nu när det skärs ned överallt. I både kommun och landsting.
15.21
Fotbollen drar in miljarder till samhället och är lugnare och populärare än någonsin. Jag är 100% säker på att polisen av olika anledningar tar till alldeles för hårda åtgärder. Det här är inte bra för någon.
15.21
Polisen borde anlägga mer av en vänlig men bestämd ton. Som det är nu (och har varit länge) så ryter de åt småbarnsföräldrar och tonåringar och är väldigt snabba att eskalera situationen till knuffar och batonger. Misstänker att de peppar upp varandra i piketbussarna på vägen dit, och situationen gör att de ser alla besökare som potentiella våldsmän. Men de allra allra flesta är bara där för att se sitt lag spela fotboll, och det är enkelt att se skillnaden — om man inte är fullproppad med testosteron och adrenalin, dvs.
15.22
Polisen har rätt att ta i med hårdhandskarna till
vilket pris som helst om inte hulliganer lyssnar på polisen.
15.22
Jag förstår att polis har rätt att använda visst fysiskt våld i vissa situationer.
www.riksdagen.se

Men vilken rätt har poliser att använda hotelser och hot om våld som den enligt lag inte får utföra?

Om polisen i fråga hade brutit fingrarna på supportern och det hade dömts som övervåld. Blir då alla hotelser om denna typ av våld också olaglig?
15.22
Varför läggs så mycket av polisens tid på att sitta barnvakt åt huliganer? Låt polisen ta i mer istället.
15.22
Ingen rök utan eld. Vill inte försvara övergrepp, men det tycks glömmas bort att polisen aldrig behövt agera överhuvudtaget om det inte vore för en destruktiv supporterkultur.
15.22
Hårdare tag mot huliganerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer