Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansborgarrådet Anna Köing Jerlmyr (M) vill ha tydligare besked om Arlandas utbyggnad innan det förs diskussioner om Bromma flygplats nedläggning. Foto: TT

Kritik mot regeringens besked om Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade regeringen att de vill lägga ner Bromma flygplats. Kritiken låter inte vänta på sig.

– Jag vill se spaden i marken på Arlanda innan Brommas öde avgörs, säger Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M).

Redan i september meddelade Swedavia att det inte längre är lönsamt att driva Bromma flygplats. Att regeringen nu vill lägga ner flygplatsen väcker ont blod på flera håll.

– Rapporten från Swedavia togs fram under brinnande pandemi och då är det klart att man inte får något positivt besked. Ett privat alternativ har dykt upp som vill driva flygplatsen och menar att de kan göra det med vinst. Såvitt vi vet har man inte ens lyssnat på det, säger Fredrik Kämpfe, branschchef för Transportföretagen flyg.

M-toppen vill se satsningen på Arlanda först

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) vill se en satsning på Arlanda innan Bromma flygplats kan skrotas.

– Jag vill se spaden i marken på Arlanda innan Brommas öde avgörs. Flyget är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Stockholm har flest internationella huvudkontor i hela Norden och är beroende av en stor modern flygplats med direktlinjer till hela världen. Det är därför oerhört viktigt att Arlanda tar sikte på att bli Nordens ledande flygplats, säger hon.

Tänkta bostäder på platsen

I Stockholm har det förts en hätsk politisk debatt om Bromma flygplats framtid. Miljöpartiet vill se bostäder på platsen, något som de borgliga partierna inte varit lika förtjusta i.

– För mig som företrädare för huvudstaden är det viktiga besked att det äntligen finns tydliga besked om Arlandas utveckling. Det har vi saknat under en lång tid. Samtidigt är det viktigt att svenskt inrikesflyg säkras, därför går det inte att diskutera en nedläggning av Bromma flygplats innan det finns en tydlig plan hur nationell och internationell tillgänglighet ska säkras, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer