Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Janti, Josefine och Emilia berättar om tonen på sociala medier. Foto: SVT Oskar FriesVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så hanterar Farsta grundskola anonyma hot mot eleverna

Publicerad

Allt fler barn och unga möts av en hårdare ton. I Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser får eleverna undervisning i vad man ska göra när det kommer hotfulla meddelanden i den kritiserade appen Tellonym.

– Jag skaffade appen för att den var en rolig grej, säger Josefine Öhrström som har ett konto på appen Tellonym.

– Men efter ett tag började det komma elaka anonyma meddelanden, berättar hon för Lilla aktuellt.

Eleverna på Farsta grundskola berättar om anonyma meddelande med grova ord och även ibland hot som ”Varför så ful? Era horungar, jag kommer att slå sönder er”.

”Starka reaktioner över hela världen”

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Nilsåker från Bris berättar om vad man kan göra ifall man får kränkande meddelanden på sociala medier. Foto: SVT

I appen Tellonym skickas alla meddelanden anonymt och sedan en kort tid tillbaka är åldersgränsen 17 år. Appen har väckt starka reaktioner över hela världen och är helt förbjuden på vissa ställen i Norge.

Efter att flera skolelever i Farsta grundskola har fått hotfulla meddelanden får nu elever och föräldrar undervisning i hur man hanterar kränkningar och vad man ska göra vid hotfulla meddelande. 

– Vi har ett aktivt värdegrundsarbete där elever och lärare diskuterar näthat på sociala medier. Vi ger dem goda verktyg hur de ska hantera kränkningar och hotfulla meddelanden, säger Cathrine Sahlsten, rektor Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser.

”Positivt att eleverna berättar”

Rektor berättar att skolan också bjuder in föreläsare, bland annat har man haft besök av en kriminolog och att eleverna lämnar ifrån sig sina mobiler vid skoldagens start för att få tillbaka dem när de går hem.

– Det här är något som händer efter skolan och det är positivt att eleverna berättar för sina pedagoger om vad som händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer