Illustrationen användes som diskussionsmaterial i en grupp för blivande föräldrar. Foto: Privat

Kritiserad bild plockas bort från MVC

En bild som ingår i ett utbildningsmaterial för blivande föräldrar i Stockholmsområdet har kraftigt ifrågasatts av deltagare. Nu väljer barnmorskemottagningen att ta bort bilden.
– Den är bedrövlig och förmedlar en förlegad syn på könsroller, säger verksamhetschef Erik Gustavsson till Stockholm direkt.

Bilden som kritiserats föreställer en kvinna som torkar golvet medan en man närmar sig bakifrån med en erigerad penis. När bilden visades upp under en föräldragruppsträff i Bromma väckte den starka reaktioner, rapporterar Stockholm direkt.

– Jag bara sa rätt ut ”ursäkta, har han stånd?”. Det blev otroligt dålig stämning för alla blev illa berörda av bilden och vi förstod inte vad vi skulle diskutera, säger en av deltagarna till tidningen.

”Tio år gammal och bedrövlig”

Materialet har använts av mödravårdscentraler i stora delar av Stockholm. Efter att Stockholm direkt rapporterade om hur illustrationen upprörde väljer nu Barnmorskemottagningarna i Stockholm Norra att inte längre använda den som diskussionsunderlag.

– Det är en tio år gammal bild. Den är bedrövlig och förmedlar en förlegad syn på könsroller. Både att en man inte kan torka kiss utan bara är kåt och tänker på sex, och att kvinnan är den som är hemma. Jag tycker att det är bra att diskussionen lyfts och att vi får den här feedbacken, säger verksamhetschefen Erik Gustavsson, till tidningen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer