Tillsammans med polisen och tullen fångade Kronofogden in hundratusentals kronor från skuldsatta resenärer. Arkivbild. Foto: TT

Kronofogdens listiga flygplatstillslag

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals kronor i kontanter, konst och exklusiva smycken har fastnat i Kronofogdens nät på svenska flygplatser i en unik samverkansoperation. Det är pengar som ska gå till att betala skulder till brottsoffer.

400.000 kronor i både kontanter och värdeföremål mättes ut bland annat från personer som har skulder till brottsoffer.

– Vi har utmätt en exklusiv guldring med diamanter, ett armband och ett halsband med värdefulla diamanter, konst och väskor av dyrare slag. Det är lite av varje, säger Sajida Bergqvist, operationsledare och Kronofogdens nationella samordnare av samverkansoperationer, till TT.

Har man skulder till brottsoffer ska man inte åka på semester för pengarna, anser Sajida Bergqvist.

– Man ska göra rätt för sig först, betala sina skulder.

”Jag är väldigt nöjd”

Operationen genomfördes på Arlanda, Landvetter, Sturup och Växjö flygplats under en vecka i mars då Kronofogden tillsammans med Polismyndigheten och Tullverket deltog i en internationell insats för att försvåra finansiering av terrorism och organiserad brottslighet.

– Jag trodde inte att det skulle ge såhär bra resultat under en så kort period. Jag är väldigt nöjd, säger Sajida Bergqvist.

600.000 kronor i kontanter som var på väg till Förenade arabemiraten och Malaysia, eller som kom med resenärer från Sydafrika, togs också i beslag.

Få förväntar sig fogden på flygplatsen

Kronofogden har normalt sett inte tillgång till miljöer som de stora flygplatserna utan har ett behov av att bli ledsagade av polisen eller tullen. Därför är det nog också få som förväntar sig att fogden dyker upp.

– Man tror att man är fredad och att kronofogden inte dyker upp när man ska flyga från eller kommer till Sverige. Det är en miljö där man inte förväntar sig att möta en kronoinspektör eller kronokommissarie, säger Sajida Bergqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.