Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Läkare häktad för sexualbrott mot barn IVO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för flera fall av sexuella övergrepp mot barn har nu även blivit IVO-anmäld av den digitala läkartjänsten Kry. Brotten som han misstänks för ska ha skett i Stockholm men då han även har arbetat på andra sjukhus pågår det flera granskningar kring hans andra arbetsplatser.

Läkaren arbetade under en kort period i Jönköping, Huskvarna och akuten på barn- och ungdomskliniken i Eskilstuna, under förra året. Men han har även tjänstgjort i centrala Stockholm och arbetat för Kry, en läkartjänst på mobilen.

30 misstänkta fall

Efter tidigare avslöjanden från P4 Skaraborg har Skaraborgs sjukhus granskat läkarens patientjournaler och hittat närmare 30 misstänkta fall. Hittills har sjukhuset lämnat minst fyra ärenden till polisen men man har redan hittat fler fall som man granskar.

– Det är en stor utredning, det handlar om tusen patienter. Det är framför allt flickor som vi tror varit föremål för läkarens intresse, säger Christer Printz, chefsläkare vid Skaraborgs sjukhus.

Under förra året arbetade läkaren på akuten på barn- och ungdomskliniken i Eskilstuna, där han kom i kontakt med över 200 patienter. I Eskilstuna har det uppdagats brister i läkarens journalhantering. I Västerbottens landsting jobbade läkaren under ett år på en vårdcentral i Skellefteå och där påbörjas granskning av cirka tusen journaler.

Ett fall på Kry

Läkaren har tidigare varit anställd på läkartjänsten Kry. Samuel Danofsky som är kommunikationschef på Kry påstår att de har utfört kontinuerliga granskningar sen de först hörde om misstankarna kring läkaren i december.

– Hittills har vi inte hittat något avvikande i hans läkarjournaler men sen så ger ju inte journalen hela bilden, säger Samuel Danofsky.

För ungefär två veckor sedan hade däremot Kry blivit kontaktade av föräldrar till ett barn som hade en bokad tid med läkaren våren 2017. Föräldrarna anmärkte på att han hade ett avvikande beteende under läkartiden med barnet. Kry hade då uppmanat föräldrarna till att göra en polisanmälan.

– De berättade hur läkaren hade betett sig under undersökningen och därför sa vi att de borde polisanmäla honom och baserat på det de sa till oss, gjorde vi en IVO-anmälan, säger Samuel Danofsky.  

Varför anmälde ni inte läkaren direkt när föräldrarna berättade för er om honom för två veckor sen?

– Det är en bra fråga...Vi har tittat på ärendet för att se om vi hade en grund för att kunna göra en IVO-anmälan. När vi såg att vi hade det så satte vi igång med det direkt, säger Samuel Danofsky.

Granskningar pågår

Totalt granskas över tvåtusen journaler runtom i landet. Brotten som mannen begärs häktad för ska ha skett i Stockholm, där mannen arbetade på en barnmottagning. Han misstänks för att ha begått brotten både i och utanför tjänsten.

Mannen nekar till alla misstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.