Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se video från konsert på Gustav Adolfs torg under onsdagskvällen, där bland andra Magnus Carlsson och Sveriges radios symfoniorkester spelade Motown-låtar. Foto: Danielle Langert/SVT

Kulturfestivalen är tillbaka igen – musik, fest och avstängda gator

Uppdaterad
Publicerad

Efter två års uppehåll på grund av pandemin så är nu den oerhört populära Stockholms kulturfestival tillbaka igen med fem dagar av evenemang. Sommaren innan pandemin kom 1,2 miljoner besökare.

Festivalen brer ut sig på sex områden som alla ligger centralt mitt i staden. Största scenen är som tidigare på Gustav Adolfs torg som helt byggts om för ändamålet.

Det fem dagar långa programmet är väldigt digert med allt från dockteater, stadsvandringar och sumobrottning till hiphop, opera och dragshow. På Sergels torg kommer det att bli något så ovanligt som en dansande fotbollsmatch, kallad Discofoot.

Parallellt i år pågår också UNG Kulturfestival som riktar sig till ungdomar.

Lämna bilen hemma

Festivalen innebär att det är en sämre idé än vanligt att ta bilen till city. Det är stora avstängningar runt om Kungsträdgården ända fram till 24 augusti. Bland annat är Norrbro och Strömgatan avstängda. För mer trafikinformation se trafiken.nu

Polisen kommer att ha kamerabevakning med drönare över Gamla stan, Norrmalm och stora delar av Östermalm så länge festivalen pågår.

Det här är Kulturfestivalen

Kulturfestivalen arrangeras av Stockholms stad och det är fri entré till evenemangen. Den har hållits varje år sedan 2005, med undantag för de två senaste somrarna då den ställdes in på grund av pandemin.

De olika områdena:

Sergels torg – huvudområde för UNG

Kungsträdgården – familjeområde med kulturprogram för stora som små

Karl XII:s torg – festivalens oas med aktiviteter för familjen på dagen och ett dansgolv på kvällen

Skeppsbron – festivalens näst största musikscen med konserter dag som natt

Norrbro – festivalens matområde

Gustav Adolfs Torg – festivalens största scen där välkända artister uppträder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.