Foto: Bengt Rydén

Kulturhus i Årsta ockuperat

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset Walla scen vid Valla torg i Årsta är ockuperat som protest mot att Stockholmshem vill använda lokalerna som byggbarack i flera år.

Stockholmshem ska renovera 300 lägenheter vid Valla torg i Årsta med början i januari. Hyrorna kommer att stiga med 50 procent och evakueringarna kommer att bli långa, men det som väckt missnöje hos folk i området är i synnerhet att kulturhuset Walla scen ska stängas.

Under byggtiden som kan vara i många år vill Stockholmshem använda kulturhusets lokal som byggbaracker och när renoveringarna är färdiga ska Walla scen rivas och lämna plats åt lägenheter.

Ockupation i protest

I protest mot vad de boende kallar lyxrenoveringar och mot att kulturhuset stängs har nu ett tjugotal personer ockuperat Walla scen. Kontraktet är uppsagt och huset skulle ha tömts till den sista oktober och nycklarna överlämnats idag till Stockholmshem, men istället har ockupanterna fyllt huset.

– Vi tänker stanna här dygnet runt. Om det åtminstone kunde fått vara öppet under tiden de renoverar lägenheterna i området hade det varit en annan sak, men nu blir det byggbaracker här i flera år istället för kulturhus, säger Bengt Rydén, en av aktivisterna till SVT.

Bengt Rydén bor inte i någon av de berörda lägenheterna men i området och kämpar för kulturhuset.

”Låt kulturen finnas kvar”

– Det är helt onödigt att använda kulturhuset som byggbarackar, säger han, torget kommer att bli en öken i flera år.

De protesterande tycker att Stockholmhem istället kan ställa upp byggbodar utanför kulturhuset istället och låta kulturen finnas kvar under byggtiden.

– Vi vill gärna ha renoveringar och miljöanpassningar av våra lägenheter, men vi kommer inte ha råd att bo kvar om Stockholmshem får som de vill, skriver Barbro Eriksson som bor i en av de berörda lägenheterna, i ett pressmeddelande.

Vill ha få baracker i området

Karin Stener som är kommunikationschef på Stockholmshem säger att de ännu inte fått kännedom om någon ockupation, utan vet bara att Walla scen skulle ha lämnat lokalerna idag, och har därför inga kommentarer om ockupationen ännu.

Är det nödvändigt att använda kulturhuset som byggbaracker?

– Det är en bedömnings som gjorts, att man vill ha få baracker i området och därför vill vi använda de befintliga lokalerna. Det här har de på Walla scen känt till sedan länge, säger Karin Stener.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.