Liljevalchs chef Mårten Castenfors guidar runt i Materialmagasinet som ska bli ett återbruk för saker från museer, konsthallar och teatrar i Stockholm. Foto: SVT

Kulturprylar ska få längre liv genom återbruk

Uppdaterad
Publicerad

Scenografi från Operan, kläder från uppsättningar på Dramaten, montrar från Nobelprismuseet – allt ska nu gå att hyra för andra kulturaktörer.

– Istället för att slänga saker ska vi förlänga livslängden för rekvisita och utställningsprylar genom att låta andra hyra dem billigt. Det finns en återbrukstanke i det här, säger Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs och den som sett till att det så kallade Materialmagasinet blir verklighet.

Än så länge är den 600 kvadratmeter stora lokalen i Ulvsunda industriområde långt ifrån fylld. Men snart kommer det fler föremål från de inblandade verksamheterna – Liljevalchs, Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern, Operan, Scenkonstmuseet, Nobelprismuseet, Nordiska museet och Stadsmuseet.

– Jag är otroligt glad att vi kunnat bidra till att skapa ett kulturens eget återbruk. Det fria kulturlivet, mindre teaterscener och enskilda konstnärer kan komma hit och återbruka material som de stora aktörerna bidrar med, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholms stad.

Hyra istället för att köpa nytt

Även de aktörer som bidrar med material ska kunna hyra saker. Nobelprismuseet, till exempel, har bidragit med bland annat montrar och hyllor, men de ser oclså fram emot att kunna använda material från Materialmagasinet i kommande utställningsprojekt, säger Erika Lanner, museichef på Nobelprismuseet.

Vad skulle ni kunna använda härifrån?

– Det återstår att se. Men inför varje utställningsprojekt blir det en möjlighet att titta igenom vad som finns här, och mycket talar för att det kommer finnas en hel del material som vi inte behöver införskaffa nytt, utan som vi kan hyra härifrån, säger Erika Lanner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.