Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkare Maria Rotzen Östlund om spridningen av rs-viruset i Region Stockholm Foto: TT/Region Stockholm

Smittskyddsläkare: Antalet RS-fall går upp i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

RS-säsongen är redan igång och nu ökar antalet barn som insjuknar i viruset.

– Antalet RS-fall ökar och för andra året på raken har vi många sjuka ganska tidigt på säsongen, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Förra årets besvärliga situation med RS-virus fick vården att skärpa råden för familjer med spädbarn. Då uppmanades föräldrar att hålla äldre barn hemma från förskolan. Förvärras situationen kan det bli samma rekommendationer i år, enligt smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund

Kurvan går uppåt

På Astrid Lindgrens barnsjukhus vårdas just nu 43 barn med infektioner, av dessa är 19 konstaterade med  RS-virus och ett barn vårdas också på barnintensivavdelningen med konstaterad rs-smitta.

-Just nu är det ganska många barn som vårdas med RS, säger Malin Ryd Rinder, chef för barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus beräknar man att toppen i år för RS-viruset kan komma runt jul och nyår.

Fullbelagda avdelningar

I ett melj till SVT Stockholm skriver Södersjukhuset att: Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset har för tillfället fullbelagda avdelningar och den absoluta majoriteten av patienterna vårdas för RS-virusinfektion och får vård med andningsunderstöd av olika slag.

Enligt nationella siffror från Folkhälsomyndigheten har smittspridningen ökat med 40 procent jämfört med veckan innan. Totalt har 339 fall rapporterats varav en tredjedel är spädbarn under vecka 47.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader kan få kraftigare symtom.

Yngre barn under två-tre månader och barn i vissa riskgrupper har större risk att bli allvarligt sjuka.

Sök vård om barnet är under tre månader och har feber, barnet har svårt att andas eller om barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Barn som läggs in på sjukhus kan få syrgas via en plastgrimma i näsan eller en mask över näsa och mun. Ibland behöver barnet få hjälp med andningen genom en så kallad CPAP eller respirator.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.