Här är kuvösambulansen som använts i ungefär ett år. Foto: Samariten

Kuvösambulansen försvinner från länet

Publicerad

Kuvösambulansen används för att transportera sjuka, nyfödda barn. Den är särskilt utformad för att anhöriga ska kunna åka med – en möjlighet som inte finns i vanliga ambulanser. Men i avtalet för kommande år ingår inte kuvösambulansen. Istället har man avtalat om fler vanliga ambulanser.

Sedan juni 2017 har det funnits en speciell kuvöstransport i Stockholms läns landsting. Det är en sjukvårdstransport som används för att kunna transportera sjuka, nyfödda barn tillsammans med sina anhöriga.

Finns plats för två anhöriga

Även vanliga ambulanser kan användas som kuvöstransporter men där saknas de två passagerarsäten som finns i kuvösambulansen. I kommande års avtal för vägburen ambulanssjukvårdstjänst ingår inte kuvösambulansen, något som P4 Stockholm har rapporterat om.

– Stockholms läns landsting har nyligen avslutat en upphandling av nya ambulanser. I underlaget till denna upphandling har vi preciserat att kuvöser ska kunna transporteras i samtliga länets ambulanser, säger Patrik Söderberg, chefläkare för prehospital vård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Sedan kuvöstransporten togs i bruk har totalt 327 transporter av kuvös gjorts i länet, både med vanliga ambulanser och kuvösambulansen. 184 av dessa har gjorts med kuvösambulansen.

Ersätts med vanliga ambulanser

När det nya avtalet träder i kraft våren 2019 har man beslutat att ersätta kuvösambulansen med fler vanliga ambulanser. I nuläget har Stockholms läns landsting 73 ambulanser men när det nya avtalet träder i kraft kommer det finnas ytterligare 10 ambulanser. De vanliga ambulanserna har dock bara plats för en medföljande anhörig.

– I vissa fall behöver flera personal följa med för att sköta vården under kuvöstransporten, då kan det vara så att föräldrar får åka i ett annat fordon, säger Patrik Söderberg.

Kuvöstransporten kommer att vara i bruk fram tills att det nya avtalet träder i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.