Den släktning som hittade mannen i lägenheten beskriver upplevelsen som en mardröm. Foto: Tommy Bergman / SVT

Kvinna anhållen – ska ha hållit son isolerad i decennier

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna är anhållen misstänkt för att ha hållit sin son isolerad i 28 år i en lägenhet i Haninge söder om Stockholm. Mannen som nu är i 40-årsåldern har fått sjukhusvård för de skador han hade när han hittades.

– Det var som att kliva in i en mardröm, säger den släkting som hittade mannen till SVT.

Enligt släktingen grundar sig historien i att mamman miste ett barn i tidig ålder. Mamman mådde efter detta dåligt och när hon senare födde en till son fick han samma namn som barnet som hade avlidit.

– Hon har varit överbeskyddande och ville bara ha tillbaka sin son som hade dött, säger en släkting.

Familjen beskrivs av släktingen som dysfunktionell. Mannen som senare hölls isolerad från omvärlden ska inte ha haft några diagnoser.

Pojken togs ur skolan

När pojken gick i sjunde klass togs han ur skolan av sin mamma. Socialtjänsten ska ha blivit larmade men ska enligt släktingen inte ha agerat. Först nu, efter flera decennier, lyckades släktingen komma in i lägenheten och fann där mannen i misär.

– Det var som att kliva in i en mardröm, säger släktingen.

Släktingen larmade ambulans då mannen var i mycket dåligt skick. När mannen väl kom in till Karolinska ringde läkare till polisen.

Förhör ska hållas med mannen

Mamman har nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Förhör kommer hållas under tidagen hållas med mannen. Kvinnan nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.