Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man behöver egentligen inte känna barnet, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen. Foto: SVT

Så ska du göra om du misstänker att ett barn far illa

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn kan fara illa på olika sätt. Det kan vara allt ifrån psykisk och fysisk misshandel till att man inte ger barnet tillräckligt med god omsorg. Men vad ska man egentligen göra om man misstänker att ett barn exempelvis blir fysiskt misshandlad?

– Var och en som känner oro för ett barn bör kontakta Socialtjänsten och berätta detta, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

Om du jobbar inom en myndighet eller en verksamhet som berör barn måste du enligt lag göra en anmälan om du misstänker att ett barn far illa. Du som privatperson har däremot inte samma skyldighet. Men om du väljer att göra en anmälan kan du vara anonym.

– Man behöver egentligen inte känna barnet, men oftast så är det grannar, släktingar eller vänner som gör den här typen av anmälningar, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

Hör hur du ska göra om du är orolig för ett barn i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer