Psykologen: De psykologiska bojorna kan vara starka

Uppdaterad
Publicerad

Många omständigheter kring den man som uppges ha hållit isolerad från omvärlden i 28 år är fortfarande oklara. En fråga många ställer sig är varför han inte flydde eller larmade om hjälp.

– Man behöver inte ha ett hänglås på dörren, de psykologiska bojorna kan vara nog så starka, säger psykologen Filip Arnberg i Aktuellt.

Filip Arnberg är psykolog och forskar om psykiska tramuan vid Uppsala universitet. Han betonar att man fortfarande inte vet vad som har hänt i det specifika fallet men säger att det finns viss kunskap om hur man påverkas av att leva isolerat baserat på tidigare fall.

– Det blir förmodligen en annorlunda upplevelse av vad världen är för någonting, vem man kan lita på och hur saker och ting funngerar.

Isolerad i 28 år

Finns en grund att stå på

Pojken togs ur skolan av sin mamma i sjunde klass. Sedan dess ska han ha skärmats av från omvärlden.

Hur påverkas utvecklingen av sociala och mentala förmågor av att vara isolerad så länge?

– Om man inte träffat någon sedan födseln påverkas detta väldigt mycket. Men om man etablerat grundläggande sociala och emotionella förmågor under de första 10-12 åren så finns de där.

Han har en viss grund att stå på?

– Jag skulle tro det.

Psykologiska bojor

Enligt mannens släkting har han inte varit inlåst, utan haft möjlighet att lämna hemmet. Trots det har han inte larmat om sin situation eller kallat på hjläp.

– Många brukar bli förbluffade över det där. Men om man hålls i en slags fångenskap kan man kan bli så pass psykologiskt påverkad att det blir omöjligt att ta sig därifrån. Man behöver inte ha ett hänglås på dörren, de psykologiska bojorna kan vara nog så starka, säger Filip Arnberg.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isolerad i 28 år

Mer i ämnet