Den släkting som hittade mannen i lägenheten beskriver upplevelsen som en mardröm. Foto: Tommy Bergman / SVT

Mamman försatt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 70-årsåldern misstänks ha hållit sin son isolerad i en lägenhet i flera år begärs inte häktad, utan försätts på fri fot. Misstankarna kvarstår, men har försvagats, enligt Åklagarmyndigheten.

– Med hänsyn till de inblandade i det här målet så vill jag inte kommentera ärendet överhuvudtaget, säger kvinnans försvarsadvokat Mikael Söderman till SVT Nyheter efter att kvinnan försatts på fri fot.

– Efter att mannen har förhörts under eftermiddagen i dag (onsdag) och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan. Jag har bedömt att hon inte ska begäras häktad och hon är försatt på fri fot, säger kammaråklagare Emma Olsson.

I söndags kväll hittades sonen ensam i den vanskötta lägenheten av hans syster. Enligt systern var mannen då knappt talbar. Han ska ha varit svårt medtagen.

Isolerad i 28 år

Enligt åklagaren Emma Olsson är utredningen mot kvinnan inte nedlagd och brottsmisstankarna mot henne kvarstår.

– Men de har försvagats och jag bedömer att kvinnan inte kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Vi kommer nu närmast att utreda omständigheterna som ligger längre tillbaka i tiden, säger hon.

Anhölls i måndags

Kvinnan anhölls under måndagen misstänkt för att ha hållit sin son isolerad i 28 år i en lägenhet i Haninge söder om Stockholm. Mannen som nu är i 40-årsåldern har fått sjukhusvård för de skador han hade när han hittades.

Misstankarna, som nu enligt åklagaren har försvagats, gäller olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Kvinnan nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isolerad i 28 år

Mer i ämnet