Foto: SVT/Frida Claesson

Kvinnodagen: ”Vi firar inte, vi uppmärksammar”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella kvinnodagen uppmärksammades på flera håll i Stockholm under söndagen. På Sergels torg samlades hundratals människor för att tillsammans gå en demonstrationsmarsch genom city.

Sergels torg fylldes av människor som ville höja rösten för ett jämställt samhälle, fritt från våld. Även om många ser en förändring i samhället när det kommer till jämställdhetsfrågor, så menar man att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

”Det finns mer att göra”

– Det är stor skillnad från då jag började gå i marschen när jag var i nedre tonåren, till hur det är idag. Det är en helt annat diskurs i samhället, man kan diskutera frågorna utan att vara extrem på något vis. Det har blivit mer ”mainstream” om man ska säga så. Men det finns mer att göra, säger Hilda Bergström, som deltar i marschen med sina två barn.

På ett i övrig grått Norrmalmstorg blomstrade en hyllning till författaren och den tidigare ständiga sekreteraren, Sara Danius. Hyllningen bestod av en blomsterklänning skapad av floristen Hanna Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.