Foto: SVT

Sigtuna bäst i länet på att skydda kvinnor mot mäns våld

Publicerad

Sigtuna kommun toppar listan i Stockholms län när Kvinnofridsbarometern rankar kommunernas kvinnofridsarbete.

Fyra av tio kommuner i landet, saknar rutiner för att ge stöd och var tredje socialchef i landet saknar utbildning om mäns väld mot kvinnor och våld i nära relationer, det visar Kvinnofridsbarometern som släpps idag. För tredje gången har landets kommuner fått svara på frågor hur de resurssätter och prioriterar arbetet mot mäns våld mot kvinnor och i nära relationer. Undersökningen är gjord av kvinnojourorganisationen Unizon.

Bland de kommuner som rankas att ha det bästa arbetet i landet, hamnar Sigtuna kommun på andra plats, Solna på tredje och Södertälje kommun på tionde plats.

Frångår Socialstyrelsens riktlinjer

Kvinnofridsbarometern visar även att många kommuner i landet är ostrukturerade och frångår Socialstyrelsen riktlinjer, något som leder till allvarliga brister i skydd för kvinnor och barn.

 — Det går alldeles för långsamt. Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Ändå blir kommunernas arbete totalt sett inte bättre utan brister både i skydd- och stödinsatser för kvinnor och barn, säger Olga Persson, generalsekreterare för Unizon.

Stockholms län

Den kommun som rankas högst i landet är Trollhättan, Stockholms stad hamnar på plats 37. I Stockholms län hamnar Järfälla och Ekerö längst ner på listan.

Kvinnofridsbarometern gjordes första gången 2015 och görs sedan dess vartannat år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer