Foto: TT

Kvinnor i sexköpsrazzia pressas och utnyttjas

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal män greps i Stockholm under natten till fredagen i samband med en razzia mot en misstänkt bordell.
Flera av kvinnorna som polisen kom i kontakt med kommer från Europas fattigaste länder. Ofta har de tvingats hit genom hot och utpressning.

Polisen vill inte kommentera närmare vilka länder som kvinnorna som sålde sex kommer från, men uppger att många av dem kommer från fattiga länder i Europa.

-De flesta som vi hade att göra med under insatsen kommer från utsatta situationer i fattiga länder, oftast Europa, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Eliot Wieslander, generalsekreterare för den ideella organisationen Läkare i Världen, arbetar med att försöka hjälpa personer från fattiga länder i Europa som säljer sex i Sverige.

-Man befinner sig ofta i ett mycket sårbart och utsatt läge, annars kommer man inte hit, säger han.

Berätta för familjen

Wieslander berättar att det vanligtvis går att sortera in offren i två kategorier, dels de som kommer till Sverige för att tigga och som sedan hamnar i prostitution, dels de som tvingas hit på grund av extrem fattigdom eller genom hot och utpressning.

-En kvinna som vi träffade hade utsatts av två män för en väldigt brutal våldtäkt som filmats, där de hotade henne med att om hon inte sålde sex för dem i Sverige så skulle filmen läggas ut på internet, och hela hennes släkt skulle få se vilken ”hora” hon var, säger han.

Utpressningen gör det svårare för offren att vända sig till svenska myndigheter, eftersom polisen i Sverige sällan kan hjälpa dem med det ursprungliga hotet i hemlandet, enligt Wieslander.

-En del av dem kommer från hederskulturer. Om du är gift och din partner får reda på att du har haft sex med någon annan, riskerar det att förstöra ditt liv.

Stigma och skam

Även män lockas och utpressas att sälja sex i Sverige. Gruppen är på många sätt lättare att utpressa eftersom männen i regel säljer sex till andra män.

-Det finns kvinnor som kommer hit för att ha sex mot ersättning, där deras män känner till det och ger sitt godkännande, medan det finns ett mycket starkare stigma och skam för de män som har haft sex mot ersättning, säger han.

Läkare i Världen vill att kvinnorna och männen får tillgång till subventionerad vård i Sverige för att samhället lättare ska kunna hjälpa dem, särskilt mödravård och vård vid utsatthet för våld.

-I flera av de fall vi känner till där personer har räddats ur människohandel har det börjat med att de har sökt vård för en skada eller för abort, säger han.

Organisationen vill också att polisen i högre utsträckning använder sig av samtyckeslagstiftningen eftersom de prostituerade inte blir målsägande genom den vanliga sexköpslagen.

-Är du målsägande får du en offerstatus och kan få tillgång till hjälp på olika sätt, annars är du bara en del i målet. Det är centralt att vi fokuserar på de utsatta i stället, säger Wieslander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer