Norrmalms polisstation i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/TT

Stort tillslag mot sexköpare i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Elva misstänkta sexköpare avslöjades natten till fredag i ett stort tillslag mot flera adresser i Vasastan och på Östermalm.
– Det var adresser som vi har haft span på under en längre tid, säger Mats Eriksson, presstalesperson för polisen i Stockholm.

Av de elva männen erkände tio brottet på plats. Mats Eriksson berättar att polisen mötte flera sexarbetare vid tillslaget – samtliga var kvinnor.

– Männen kommer sannolikt dömas för köp av sexuell tjänst. Jag kan inte uttala mig om just den här insatsen, men från förra insatsen vet vi att de flesta kvinnorna kommer från svåra förhållanden och från fattiga länder i Europa. I många fall misstänker vi att de utsatts för människohandel, säger han.

Ungdomsgrupp på plats

Insatsen leddes av Norrmalmspolisen. På plats vid razzian var även polisens ungdomsgrupp, människohandelsgruppen samt socialförvaltningen.

Varför var ungdomsgruppen på plats?

– Just i natt var ungdomsgruppen på plats i egenskap av uppsökande verksamhet av unga brottsoffer, säger Mats Eriksson.

Varför brukar ungdomsgruppen vara på plats?

– De brukar vara med för att förövarna är unga, eller att de som blivit utsatta för brott var unga.

– Ungdomsgruppen jobbar bland annat med något som heter ”sugar dating”, alltså äldre som köper sex av unga. Det handlar om personer under 18, ibland så unga som 13 år.

Mats Eriksson kan inte svara på om någon av de prostituerade vid nattens tillslag var under 18 år.

Korttidsuthyrda lägenheter

Mats Eriksson säger att insatsen var en del av polisens pågående arbete mot prostitution.

– Vi har bland annat jobbat mot prostitution i City, Kungsholmen, Vasastan och Östermalm. Där förekommer det omfattande sexhandel.

– Arbetet har förändrats mot hur det var förut när prostitution skedde på gator och torg. Nu sker det i lägenhetshotell och lägenheter som är korttidsuthyrda via uthyrningsorganisationer, säger han.

Det är inte det första stora tillslaget mot sexköpare i år. I februari grep polisen ett 40-tal personer i en insats mot flera lägenhetsbordeller i centrala Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer