En grupp forskare har samlat fakta från 75.000 patienter inom primärvården i Stockholmsområdet och Skaraborg med högt blodtryck. Studien visar dels att bara en tredjedel av patienterna når målvärdena för behandlingen, och det är även en skillnad mellan könen.
– Målvärdet vid behandling är 140/90 mm Hg. I studien kan vi dock se att kvinnor som får behandling inte kommer ner i de värdena i lika hög grad som männen gör. Kvinnor ligger några millimeter högre i blodtryck, och vi vill utforska varför det är så, säger professor Thomas Kahan från Danderyds sjukhus i en kommentar.
Och enligt Kahan beror det inte på att kvinnor är mindre följsamma än män till den rekommenderade behandlingen, tvärtom.
Kvinnor får ”gamla” läkemedel
Studien visar att kvinnor i större utsträckning får mer av de ”gamla” traditionella läkemedlen som betablockerare och diuretika, jämfört med män som får mer nya blodtrycksmedel som ACE-hämmare, angiotensinreceptorblockerare och kalciumblockerare.
Nu ska forskarna försöka identifiera grupper som får sämre behandling så att särskilda insatser kan göras för dem i framtiden.
Man ska även titta på om kvinnliga läkare skiljer sig jämfört med manliga när det gäller behandling av kvinnor respektive män.