Kvinnor med högt blodtryck får sämre behandling

Uppdaterad
Publicerad

En ny stor studie visar att kvinnor i Stockholmsområdet som behandlas för högt blodtryck får mer av de ”gamla” traditionella läkemedlen medan männen får mer nya blodtrycksmedel. Enligt studien når kvinnorna inte målblodtrycket i lika stor utsträckning som män gör.

En grupp forskare har samlat fakta från 75.000 patienter inom primärvården i Stockholmsområdet och Skaraborg med högt blodtryck. Studien visar dels att bara en tredjedel av patienterna når målvärdena för behandlingen, och det är även en skillnad mellan könen.

– Målvärdet vid behandling är 140/90 mm Hg. I studien kan vi dock se att kvinnor som får behandling inte kommer ner i de värdena i lika hög grad som männen gör. Kvinnor ligger några millimeter högre i blodtryck, och vi vill utforska varför det är så, säger professor Thomas Kahan från Danderyds sjukhus i en kommentar.

Och enligt Kahan beror det inte på att kvinnor är mindre följsamma än män till den rekommenderade behandlingen, tvärtom.

Kvinnor får ”gamla” läkemedel

Studien visar att kvinnor i större utsträckning får mer av de ”gamla” traditionella läkemedlen som betablockerare och diuretika, jämfört med män som får mer nya blodtrycksmedel som ACE-hämmare, angiotensinreceptorblockerare och kalciumblockerare.

Nu ska forskarna försöka identifiera grupper som får sämre behandling så att särskilda insatser kan göras för dem i framtiden.

Man ska även titta på om kvinnliga läkare skiljer sig jämfört med manliga när det gäller behandling av kvinnor respektive män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.